Mijn roos groeit niet!
Als je alles volgens het boekje gedaan hebt en je stelt vast dat je geliefde roos maar niet groeit, dan wordt het tijd om opnieuw naar de bodem te kijken. Een grondontleding kan duidelijkheid scheppen in wat er aanwezig of tekort is in je bodem.
Bodemaaltjes of nematoden kunnen één van de redenen zijn voor een belemmerde groei.
De bodem...
een ecosysteem op zich
Het krioelt van het leven!
Vruchtbare aarde, daarin willen we planten. Maar waaruit bestaat dat eigenlijk? De bodem kun je vergelijken met een spons die bestaat uit organisch en anorganisch materiaal. Door verwering van gesteenten van de aardkorst ontstaan de minerale delen. Met organisch materiaal bedoelen we afgebroken en niet omgezette dode planten en dieren en het bodemleven. Een gezonde bodem bevat ook veel poriën die met lucht gevuld zijn en water opnemen bij een regenbui.
onze bodemverbeteraars
Het leven in die bodem is van cruciaal belang. Vooral het evenwicht tussen al die organismen heeft invloed op de plantengroei.
Dieren, insecten, schimmels, bacteria, protozoa en nematoden... Allemaal spelen ze hun rol maar wanneer er bijvoorbeeld meer aaltjes zijn dan het wortelgestel van je roos aankan, dan merken we geremde groei.
Stinkertjes?
In de volksmond worden tageten vaak stinkertjes genoemd en daarmee wordt hun bijzondere eigenschap al wat duidelijk. Ze scheiden namelijk stoffen af die rozenaaltjes (Pratylenchus penetrans) wegjagen. Een seizoen monocultuur van deze plant zal het aantal aaltjes drastisch doen dalen. Hierdoor krijgt je hieropvolgende nieuwe rozenaanplant alle kansen om goed te wortelen!
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte, schrijf u in op onze nieuwsbrief!
U krijgt 4 maal per jaar een melding van het belangrijkste rozennieuws en activiteiten op de kwekerij.
Groenprofessional
Voor professionelen, landschapsarchitecten,
tuinontwerpers en aanleggers, kwekerijen, gemeentes, tuincentra, etc.