Bladluizen


Deze sapzuigende insecten worden door veel roofdieren bejaagd en 
vormen de basis voor tal van voedselketens.

Wat zijn bladluizen?

Bladluizen zijn sapzuigende insecten. Ze variëren in grootte van 1 tot 7 mm lang. Veelvoorkomende bladluizen zijn de groene of de zwarte (zwarte bonenluis), maar er zijn soorten die geel, roze, wit of gevlekt zijn. 

Er zijn meer dan 500 bladluissoorten in Europa. Sommige voeden zich met slechts één of twee plantensoorten, maar andere zijn te vinden op een breed scala aan plantengastheren. Velen hebben levenscycli waarbij meer dan één waardplant betrokken is. Bijna elke plant kan een gastheer zijn voor bladluizen : sierplanten, groenten, fruit, kasplanten en kamerplanten.

Symptomen?

Mogelijk ziet u de volgende symptomen:

Het is meestal mogelijk om bladluiskolonies met het blote oog te zien; veel soorten koloniseren scheutpunten, bloemknoppen en de onderkant van jongere bladeren.

Bladluizen kunnen gekrulde of vervormde bladeren veroorzaken en de plant afremmen.

Veel bladluizen scheiden een kleverige honingdauw uit waarop zwarte roetdauwschimmels kunnen groeien.

De afgeworpen huidjes bij het vervellen van de bladluizen kunnen zich ophopen op het bovenoppervlak van de bladeren.

Vaak treft u mieren aan bij de bladluiskolonies; ze verzorgen de bladluizen en krijgen als beloning honingdauw. De mieren zullen de luizen dus beschermen en bladluisroofdieren verwijderen.

Moet je bladluizen verwijderen?

Het is een fenomeen van voorbijgaande aard. Tolereer bladluizen waar mogelijk. Het is normaal om er wat te hebben in een gezonde, evenwichtige tuin. Ze zijn een essentiële voedselbron voor een breed scala aan wilde dieren in de tuin. 

Doden bladluizen planten? 

Simpel : nee. Sommige bladluizen veroorzaken wat blad- en knopvervorming. Soms ziet u wat honingdauw waarop een ongevaarlijke roetdauwschimmel kan groeien. Dit kunt u met een vochtige doek afnemen.

Moet ik bladluizen bestrijden?

Nee, laat het werk over aan de natuurlijke vijanden van de bladluis : lieveheersbeestjes, loopkevers, kortschildkevers, zweefvlieglarven, parasiterende wespjes, oorwormen, kleine tuinvogels zoals meesjes. Creëer dus condities die natuurlijke vijanden verwelkomen.

Eventueel kunt u al een groot deel van de luizen afspuiten met de tuinslang of ze met de hand afwrijven.

Wanneer er even wat insecten sap komen aftappen, staat een gezonde plant natuurlijk sterker.
Hiervoor gebruiken wij AlgoVital Plus
Dit zeewierexctract is een biologisch middel dat de plant voorziet van het nodige silicium, mineralen en sporenelementen.

 Larve lieveheersbeestje verslindt bladluizen

Geparasiteerde (en bijgevolg dode) bladluizen
Witte bladluisvervelling op blad
Groene en roze luizen op achtergrond

Gaasvlieglarve eet bladluis

 
Ongevaarlijke roetdauwschimmel groeit op honingdauw uitscheiding

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.