Rozen op je bord?
De koningin der bloemen kent niet alleen veel toepassingen in de tuin maar ook in de keuken!
Eetbare rozen?
Veel tuinplanten hebben waardevolle medicinale en culinaire toepassingen.
De roos is hierop geen uitzondering.
Maar welke delen van de roos kun je zoal gebruiken en welke varieteiten zijn het lekkerst?
Ontdek hier hoe rozen niet alleen visueel verbluffen, maar ook hoe je ze kan inzetten voor een waaier aan lekkernijen. Van de gezondheidsbevorderende eigenschappen van rozenbottels, rijk aan antioxidanten en vitaminen, tot de subtiele en aromatische smaken van rozenblaadjes die gebruikt kunnen worden in decoraties, desserts en zelfs in zelfgemaakt rozenwater.
Hieronder nemen we je mee en lichten we enkele verrassende gebruiken toe.
Bloemblaadjes
Van alle rozen zijn de bloemblaadjes eetbaar maar de zoetst geurende zijn het lekkerst. Het parfum bepaalt de smaak. Ruik en proef dus gerust en kies zo je favorieten uit. Hier zijn enkele van de onze:
- Mme. Isaac Pereire
- Paul Ricault
- Roseraie de l'Haÿ
- Yolande d'Aragon
Smaak is essentieel maar het oog wil ook wat, daarom neem je beter roze of rode. Witte rozen kunnen ook zeer aromatisch zijn maar geven maar een flets kleurtje aan je bereiding. Een mengeling van soorten geeft vaak het beste resultaat!
Verse bloemblaadjes verwerk je best zo snel mogelijk als je er siroop, gelei of rozenwater van wil maken.
Anderzijds kun je ze ook drogen om later in infusies te gebruiken.
Fraîchement planté en racines nues
Deze kleine juweeltjes zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ze kunnen ook een heerlijke toevoeging zijn aan je culinaire creaties. De bottels van Rosa rugosa, Rosa x pisocarpa, en 'Frau Dagmar Hastrup' zijn perfect voor het maken van confituur of zelfs rozenbottelsoep.
Voor taaiere stukjes, zoals in chutney, is de Rosa canina (hondsroos) ideaal. En als je op zoek bent naar rozenbottels boordevol vitamine C, dan is de speciaal geselecteerde roos Piro 3 een uitstekende keuze.
Probeer ook de Rosa roxburghii 'Lampion' voor opvallende bottels met een subtiele ananasgeur wanneer ze rijp zijn. Deze hebben we ooit geconfijt. Niet slecht op een toostje met wat verse geitenkaas!
Maar laten we niet vergeten wat er overblijft na het gebruik van rozenbottels: de zaadjes. Ze lijken onbenullig maar je kunt ze drogen en vermalen tot een poeder dat een licht zoete vanilletoets toevoegt aan gebak. Een geweldige manier om minder suiker toe te voegen en toch die zoetheid te behouden.
Rozenwater en etherische olie
Hydrolaat of rozenwater, en etherische oliën van rozen worden beide gewonnen uit de bloemblaadjes van rozen via een proces van stoomdestillatie. Hierbij worden rozenblaadjes samen met water in een distilleerketel verhit. De stoom die hierdoor ontstaat, neemt de geurige stoffen uit de bloemblaadjes mee. Deze damp wordt vervolgens gecondenseerd in een koeler, waarbij het resultaat een mengsel van water en olie is. Het rozenwater is het waterige deel dat de vluchtige aroma's bevat, terwijl de etherische olie, die lichter is dan water, bovenaan drijft en gescheiden kan worden. Dit proces onttrekt niet alleen de geurige componenten maar behoudt ook de delicate eigenschappen van de roos, waardoor zowel het hydrolaat als de etherische olie rijk zijn aan aroma en therapeutische kwaliteiten.
Opnieuw zijn hiervoor de sterkst geurende soorten het interessantst. Van oudsher worden damascenerrozen hiervoor gebruikt. Deze produceren veel oliën van hoge kwaliteit. De hoofdproducent van rozenolie is Bulgarije met zijn velden vol Rosa damascena var. trigintipetala (Kazanlak). Die cultivar en tal van andere konden dus niet ontbreken in ons assortiment :
Feestelijke hapjes met rozengelei, platte kaas en rozenblaadjes om af te werken
Geconfijte bottels van 'Lampion' met geitenkaas
Rozen als decoratie
Theemelange met rozenblaadjes