Alles wat u moet weten over rozen met blote wortel
Voordelen, Nadelen en Plantinstructies

Nu het plantseizoen er aan komt, ziet u de term "rozen met blote wortel" vaak opduiken. Maar wat houdt deze term eigenlijk in? Voor de beginnende tuinier kan het misschien technisch of verwarrend klinken. Geen zorgen, in deze blog leggen we alles uit wat u moet weten over rozen met blote wortel, van wat het betekent tot hoe u deze rozen het beste kunt planten en waarom het juist nu in de herfst een uitstekende keuze is. Omdat wij onze rozen zelf kweken, kunnen we de kwaliteit van onze planten van begin tot eind nauwgezet opvolgen. Met die ervaring willen we u zo goed mogelijk advies geven.

Wat zijn rozen met blote wortel?

Rozen met blote wortel worden zonder pot en substraat verkocht. Dit betekent dat de wortels van de rozen volledig bloot zijn, zonder omringende aarde of potgrond. Deze planten worden op de kwekerij in volle grond gekweekt en pas uit de grond gehaald wanneer ze in winterrust zijn. Dit proces vindt plaats in de herfst, wanneer de temperatuur daalt en de dagen korter worden. De rozen worden vervolgens zorgvuldig ingekuild om de wortels vers en beschermd te houden totdat ze klaar zijn om geplant te worden.

Waarom kiezen voor rozen met blote wortel?

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het kiezen voor rozen met blote wortel, vooral voor tuiniers die op zoek zijn naar gezonde en duurzame planten. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

    1. Betere wortelontwikkeling

Rozen met blote wortel hebben de kans gehad om in volle grond te groeien, wat betekent dat hun wortels niet beperkt zijn door de grenzen van een pot. Dit resulteert in een beter ontwikkeld wortelstelsel, wat leidt tot sterkere en gezondere planten zodra ze eenmaal in de tuin zijn geplant.

    2. Voordeel van vroeg planten

Het planten van rozen in november heeft nog een extra voordeel: de grond houdt nog warmte vast, waardoor de wortels zich al kunnen ontwikkelen bij temperaturen van 8°C. Dit geeft uw rozen een voorsprong vergeleken met het planten in februari of maart, wanneer de groei veel trager op gang komt. Maar onthoud, planten kan totdat het nieuwe blad wil beginnen groeien eind maart.

    3. Kostenbesparend

Omdat er geen potten of substraat nodig zijn, is de productie van deze rozen goedkoper. Dit voordeel wordt doorgerekend aan de consument, waardoor blote-wortelrozen vaak voordeliger zijn dan deze die in potten worden verkocht. Bovendien kunnen er meer rozen tegelijk worden verzonden, wat de verzendkosten laag houdt. Bijvoorbeeld, tot 70 stuks blote-wortelrozen kunnen worden verzonden voor dezelfde prijs als 4 containerrozen.

    4. Licht en eenvoudig te transporteren

Zonder potten en aarde zijn rozen met blote wortel veel lichter en makkelijker te vervoeren. Pakjesbedrijven kunnen dus meer vervoeren voor evenveel kilometers.

    5. Ecologisch verantwoord

De productie van rozen met blote wortel is milieuvriendelijker omdat er minder materialen zoals plastic potten en substraat worden gebruikt. Bovendien is er minder water, mest en energie nodig tijdens het kweekproces.

Wanneer en hoe plant u rozen met blote wortel?

Het planten van rozen met blote wortel gebeurt idealiter in de herfst en winter, meestal van half november tot eind maart. Dit is de periode waarin de rozen in rust zijn, wat betekent dat ze zonder stress verplaatst en geplant kunnen worden. Hier is een eenvoudige stapsgewijze handleiding voor het planten van rozen met blote wortel:

    Stap 1: Voorbereiding van de grond

Zorg ervoor dat de grond goed losgemaakt en luchtig is. Voeg indien nodig goed verteerde compost of bodemverbeteraar toe om de grond vruchtbaarder te maken. Bentoniet op lichte zandgrond maakt een groot verschil en basalt verjongt de bodem door uitgeputte mineralen aan te vullen. Basaltmeel bevat bouwstoffen van vulkanische oorsprong die essentieel zijn voor gezonde en veerkrachtige planten.

    Stap 2: Weken van de wortels

Voordat u de rozen plant, kan het helpen om de wortels enkele uren in water te laten weken. Dit helpt om de rozen te hydrateren en voorkomt dat de wortels uitdrogen tijdens het plantproces.

    Stap 3: Plantgat voorbereiden

Graaf een gat dat groot genoeg is om de wortels van de rozen te huisvesten zonder dat ze worden samengedrukt. Houd er rekening mee dat de wortels vrij moeten kunnen spreiden in de grond.

    Stap 4: Plaatsen en aanaarden

Plaats de roos in het gat en zorg ervoor dat het punt waar de wortels overgaan in de stam zich net onder het grondoppervlak bevindt. (ongeveer 2 vingers diep) Vul het gat voorzichtig op met aarde en druk deze stevig aan om luchtbellen te voorkomen.

    Stap 5: Watergeven

Geef de rozen direct na het planten voldoende water. Aangezien de herfst vaak nat is, hoeft u na deze eerste watergift meestal niet vaak meer te bewateren. Dit is een voordeel, vooral in een droog voorjaar waarin u anders regelmatig water zou moeten geven.

Zijn er nadelen aan rozen met blote wortel?

Hoewel rozen met blote wortel veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar u rekening mee moet houden:

- Beperkte beschikbaarheid: Rozen met blote wortel kunnen alleen in de herfst en winter worden geplant. Buiten dit seizoen zijn ze meestal niet beschikbaar.

- Snelle plantactie vereist: De wortels van deze rozen zijn kwetsbaar voor uitdroging en vorst, dus het is belangrijk om ze zo snel mogelijk na aanschaf te planten of in te kuilen totdat ze op hun definitieve plek komen.

- Extra zorg bij het planten: Het snoeien van de takken bij het planten is noodzakelijk om een goede balans te houden tussen het bovengrondse deel van de plant en de wortels.

---

Tips voor het verzorgen van rozen met blote wortel

Zodra uw rozen met blote wortel zijn geplant, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hier zijn enkele tips voor het beste resultaat:

- Regelmatig watergeven: Zorg ervoor dat de rozen in de eerste weken na het planten regelmatig water krijgen om uitdroging te voorkomen. (Tenzij het overvloedig regent natuurlijk) 
Mocht u pas in het voorjaar planten, geef dan diep water, bij voorkeur een emmer per week, in plaats van dagelijks een beetje. Dit zorgt ervoor dat de bodem goed diep wordt bevochtigd en bevordert een gezonde groei.

- Snoeien: Snoei de rozen vlak na aanplant op een viertal ogen om een goeie start te maken en een stevige vertakking te bekomen van aan de plantbasis.

Conclusie

Rozen met blote wortel zijn een uitstekende keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar sterke, gezonde en ecologisch verantwoorde planten. Ze bieden een betere wortelontwikkeling, zijn voordeliger in aanschaf en lichter om te vervoeren. 
Aarzelt u om het te proberen? De moeite is zeker de beloning waard: prachtige rozen die jarenlang kunnen bloeien in uw tuin.

Heeft u nog meer vragen over rozen met blote wortel? Laat het ons gerust weten!